Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ ΦΥΤΡΩΜΑΤΟΣ

    Επειγόντως ποτίσματα φυτρώματος

 

    Σε ευνοϊκές συνθήκες έγινε η σπορά του βαμβακιού στην Π.Ε. Σερρών. Οι κατεργασίες του εδάφους έγιναν σωστά και είχαν σαν αποτέλεσμα μία καλή σποροκλίνη.

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο πρώτο 20ήμερο του Απριλίου, απέτρεψαν τους βαμβακοπαραγωγούς να ξεκινήσουν παρακινδυνευμένες, πολύ πρώιμες σπορές.

    Η σπορά άρχισε διάσπαρτα περί τις 20 Απριλίου, εντατικοποιήθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα (από 26 Απριλίου) και ολοκληρώθηκε, σχεδόν, ως τις 5 Μαΐου.



    Αρκετοί παραγωγοί ξεκίνησαν ποτίσματα φυτρώματος και πριν το Πάσχα. Μία πρόβλεψη για βροχές, την Τρίτη 4 Μαΐου, δεν επιβεβαιώθηκε. Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών και της απουσίας πρόβλεψης βροχής για μία βδομάδα, πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστερήσεις τα ποτίσματα φυτρώματος στα χωράφια που αυτά χρειάζονται. Ώστε να μη χαθεί χρόνος για ένα πρώιμο και πετυχημένο φύτρωμα, που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την καλλιέργεια του βαμβακιού.

    Σημειώνουμε, εδώ, κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουμε στο πότισμα φυτρώματος, όπως αυτά καταγράφονται στις βασικές οδηγίες μας:

    Ποτίσματα φυτρώματος: αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται προσοχή στη δόση του νερού και στην λήψη απόφασης για εφαρμογή ή επανάληψή τους. Η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι τόση όση χρειάζεται για να δώσει στο έδαφος την αναγκαία για την βλάστηση του σπόρου υγρασία, χωρίς να δημιουργεί, όμως, συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, που, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ επικίνδυνες για εκδήλωση σηψιρριζιών. Αν οι περισσότεροι σπόροι βρίσκονται σε υγρασία, είναι καλό να περιμένουμε να φυτρώσουν και μετά να ποτίσουμε. Αξίζει, επίσης, να τονισθεί ο αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας έντονης κρούστας, όταν χρησιμοποιείται πολυμπέκ στο πότισμα φυτρώματος. Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα (για το οποίο πολλοί παραγωγοί είναι ανυποψίαστοι), πρέπει να χρησιμοποιούνται μικρότερα μπέκ και η ποσότητα του νερού να είναι περιορισμένη. Έτσι, πολλές φορές, επιβάλλεται να γίνουν δύο γρήγορα, ελαφρά ποτίσματα - περάσματα με το πολυμπέκ, παρά ένα με μεγαλύτερη δόση. 

 


Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
Τέρμα Ομονοίας – Σέρρες. Τ.Κ. 62125
             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου