Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ Π. Ε. ΣΕΡΡΩΝ

ΣΤΟΧΟΣ

   Στόχος του Δελτίου, είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας  και, κυρίως, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας στην Περιφερειακή μας Ενότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, συνεχώς, μετά τις 27 Ιουνίου,  πρωίμησαν την καλλιέργεια και εξαλείφθηκε η οψίμηση των 5-7 ημερών που αναφέραμε στο 1ο δελτίο μας. Oι περισσότερες βαμβακοφυτείες μπήκαν στην άνθηση μεταξύ 3 και 7 Ιουλίου.

     Η γενική εικόνα της καλλιέργειας είναι καλή. Κάποια υστέρηση σε περιοχές με ελλειμματικό νερό άρδευσης. Τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της έντονης ανθοκαρποφορίας.     

ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

 

Κανένας από τους εχθρούς της καλλιέργειας δεν μας απασχόλησε, μέχρι τώρα, σοβαρά.

Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες προνύμφες της 1ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Εκδώσαμε φυλλάδιο με οδηγίες για τη σωστή αντιμετώπισή της (έχει αναρτηθεί στις Γ.Π.) και κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης, προκειμένου οι παραγωγοί να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Τελικά η εμφάνιση της 1ης γενιάς ήταν πολύ υποτονική. Η μεγάλη πλειοψηφία των  παραγωγών, απασχολημένη με τα ποτίσματα που είναι εντατικά λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία και απείχε από χημικούς ψεκασμούς.  

Οι αφίδες, που όπως αναφέραμε στο 1ο δελτίο μας παρουσίασαν κάποιους αξιόλογους πληθυσμούς στις αρχές Ιουνίου, δεν μας απασχολούν πλέον. Τα ωφέλιμα έντομα εξάλειψαν την προσβολή.

Οι Ιασσίδες, που κάποιες χρονιές (2018) εμφάνισαν σημαντικούς πληθυσμούς και προβλημάτισαν τους παραγωγούς, φέτος δεν έχουν αξιόλογη παρουσία και δεν μας απασχόλησαν.

Ασήμαντη, μέχρι τώρα, η  εμφάνιση του τετρανύχου. Σε κάποιες ταλαιπωρημένες στο φύτρωμα φυτείες παρουσίασε κάποιους πληθυσμούς. Έγιναν ελάχιστες επεμβάσεις για καταπολέμησή του.

Εν αναμονή της δεύτερης γενιάς, που εκτιμούμε ότι θα εμφανισθεί τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, εκδώσαμε, νωρίς στις 22 Ιουλίου, οδηγίες αντιμετώπισής της, προκειμένου να αποτρέψουμε την πρόωρη έναρξη «προληπτικών» ψεκασμών, στους οποίους είχαν παρασυρθεί κάποιοι παραγωγοί μας τις  προηγούμενες χρονιές. Αυτό το φυλλάδιο με τις οδηγίες μας (έχει αναρτηθεί στις Γ.Π.), το  αποστείλαμε στους Δήμους, σε φορείς, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα της Π.Ε., αλλά και το διανέμουμε, σε εκατοντάδες αντίτυπα, στα σημεία συνάθροισης των παραγωγών στα χωριά. Στείλαμε, επίσης, σχετικά γραπτά μηνύματα σε 300 περίπου παραγωγούς (που έχουμε εγγράψει στο σχετικό μητρώο μας), αξιοποιώντας και αυτή την δυνατότητα που αποδείχθηκε ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο άμεσης πληροφόρησης των βαμβακοπαραγωγών.

Με τηλεοπτικές εμφανίσεις μας, επίσης, θα καλέσουμε τους βαμβακο-παραγωγούς να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν με εμπιστοσύνη τις υποδείξεις μας.

Δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα για την βαμβακοκαλλιέργεια:  

https://vamvaki-serres.blogspot.com  

Οι συλλήψεις στις παγίδες του πράσινου σκουληκιού ήταν και παραμένουν ακόμα χαμηλές.  

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

      Συστήνουμε, όπως κάθε χρόνο, στους παραγωγούς να φροντίζουν την ισορροπία των φυτειών τους (μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας), με τη χρήση των δύο βασικών εργαλείων του ενημερωμένου βαμβακοκαλλιεργητή: της άρδευσης και των ανασχετικών. Όπου, παρά το σωστό πότισμα, περισσεύει τάση για υπερβολική ανάπτυξη, αυτή πρέπει να ανακόπτεται με την εφαρμογή ανασχετικών. Εκδώσαμε οδηγίες για την ανάσχεση της υπερβολικής βλαστικής ανάπτυξης (έχουν αναρτηθεί στις Γ.Π.).

Σε χωράφια με ιστορικό υπερβολικής βλαστικής ανάπτυξης, οι παραγωγοί έκαναν έγκαιρα τις πρώτες επεμβάσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν συνεχώς επί πολλές ημέρες (από τα τέλη Ιουνίου), επέδρασαν θετικά στην εξισορρόπηση των φυτειών και μείωσαν την ανάγκη επεμβάσεων για τον έλεγχο της ανάπτυξης των βαμβακοφύτων. Οι παραπάνω επεμβάσεις, πέραν του ζητούμενου ελέγχου της υπερβολικής ανάπτυξης, είναι ωφέλιμες και από την άποψη του «ψησίματος» των τρυφερών φυτών, ώστε να μην είναι ελκυστικά στην επικείμενη δεύτερη γενιά του πράσινου σκουληκιού.

Ο αγώνας για την κάλυψη των αυξημένων αρδευτικών αναγκών, αποτελεί την κύρια καλλιεργητική φροντίδα για τους βαμβακοκαλλιεργητές, αυτήν την περίοδο.

 

Δείτε το πλήρες Δελτίο Τύπου εδώ.

 

 

 

 

 

Ο Διευθυντής

Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής   

 

Λεωνίδας  Β.  Βαρούδης

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου