Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

3ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

1.      ΣΤΟΧΟΣ


    Στόχος του Δελτίου, είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας  και, κυρίως, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

 

2.      ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

         Οι υψηλές θερμοκρασίες που ξεκίνησαν το 3ο 10ήμερο του Ιουνίου, συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή, επί 70 μέρες, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Παρόμοια συνεχίστηκε η παρατεταμένη ανομβρία. Ο καιρός αυτός κατέστησε αγχωτικά τα ποτίσματα, που ήταν και η κύρια καλλιεργητική φροντίδα σε αυτό το χρονικό διάστημα και τα οποία στα γόνιμα, πεδινά χωράφια ολοκληρώθηκαν, ενώ στα εξωχώραφα (στεγνά, λοφώδη χωράφια) πρέπει να συνεχισθούν έως την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου. Με σχετική μας ανακοίνωση προτρέψαμε τους βαμβακοπαραγωγούς μας να παρατείνουν τα ποτίσματα για 5-7 μέρες, πέρα από την συνηθισμένη, για κάθε περιοχή, ημερομηνία διακοπής τους. Εξουθενωμένοι, όμως, από τα περισσότερα φετινά ποτίσματα και το συνεπαγόμενο κόστος τους, πολλοί παραγωγοί διακόπτουν τις αρδεύσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια σημαντική απώλεια παραγωγής.

         Υπό τις παραπάνω συνθήκες, μειωμένη ήταν, την φετινή καλλιεργητική περίοδο, η εφαρμογή ανασχετικών.

      Οι περιγραφείσες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα, επίσης, όχι μόνο να εξαλειφθεί η αρχική οψίμηση της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά να καταστεί και πρωιμότερη από τις συνήθεις χρονιές.

         Η εικόνα των βαμβακοφυτειών, στην πολλή μεγάλη πλειοψηφία τους που ποτίστηκαν επαρκώς, είναι πολύ καλή  με πλούσια καρποφορία των φυτών.

 

3.      ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

 Οι πρώτες προνύμφες της επικίνδυνης 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες 1-2 μέρες του Ιουλίου. Κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης με εμφανίσεις στα ΜΜΕ, με διανομή των οδηγιών μας σε όλα τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά και ενημερωτικές συναντήσεις με τους παραγωγούς μας, προκειμένου να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην επαναλάβουν τους λαθεμένους πρόωρους, «προληπτικούς» ψεκασμούς που είχαν πραγματοποιήσει κάποιοι, στο «νεκρό διάστημα» μεταξύ των δύο γενεών, τις προηγούμενες χρονιές. Συνεχίσαμε, επίσης, την αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων (SMS), που και σε αυτή, την κρίσιμη περίοδο αποδείχτηκαν αποτελεσματικό μέσο άμεσης ενημέρωσης.

 Καταφέραμε, τελικά, όλοι, σχεδόν, οι παραγωγοί να διατηρήσουν την απαραίτητη ψυχραιμία και να αποφύγουν τους ψεκασμούς μέχρι την εμφάνιση των πρώτων σκουληκιών της β΄ γενιάς. Ακόμα και η μειοψηφική ομάδα, που έκανε προληπτικούς ψεκασμούς τα προηγούμενα χρόνια, συρρικνώθηκε κατά πολύ φέτος - στο ποσοστό του 5 %, περίπου. Με την πάροδο των ημερών, οι πληθυσμοί των προνυμφών παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα και μέχρι τις 5-6 Αυγούστου επικρατούσε ηρεμία και είχε γίνει ψεκασμός σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 30% της συνολικής έκτασης. Κάποια αύξηση των προνυμφών άρχισε να παρατηρείται  μετά τις 6 Αυγούστου, χωρίς να ακολουθήσει κάποια αξιόλογη έξαρση. Τότε και μέχρι τις 10 του μήνα έγιναν οι υπόλοιποι ψεκασμοί.

 Μια ιδιαιτερότητα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου ήταν η περίπτωση των πλημμυρισμένων χωραφιών (από την πλημμύρα στις αρχές Ιανουαρίου) που σπάρθηκαν αργά και ήταν όψιμα και πιο τρυφερά. Σε αυτά τα χωράφια (10.000 στρέμματα, περίπου), από ανησυχία των παραγωγών ή επειδή είχαν κάπως πιο αυξημένη παρουσία προνυμφών, έγινε νωρίς η πρώτη χημική επέμβαση – τις πρώτες 1-2 μέρες του Αυγούστου. Σχεδόν σε όλα αυτά τα χωράφια χρειάστηκε και δεύτερος ψεκασμός, περί τα μέσα του μήνα. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί τα όσα λέμε αυτά τα χρόνια για το αβάσιμο των ισχυρισμών για παροχή προστασίας πολλών ημερών από τα γνωστά εντομοκτόνα. Αν σε μια χρονιά σαν την φετινή, με υποτονική παρουσία του σκουληκιού, χρειάστηκαν σε αυτά τα χωράφια δύο ψεκασμοί, όλοι καταλαβαίνουμε πόση προστασία θα μας προσφέρουν αυτά τα εντομοκτόνα σε μια επιδημική χρονιά.

 Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας απέναντι στους παραγωγούς που μας εμπιστεύονται και ακολουθούν τις υποδείξεις μας, ήμασταν καθημερινά στα χωράφια παρακολουθώντας την εξέλιξη της προσβολής,  προκειμένου να τους καθοδηγήσουμε με ασφάλεια μέχρι την ολοκλήρωση της γενιάς.

 Απολογιστικά, η εμφάνιση αυτής της γενιάς ήταν ήπια, με μικρούς πληθυσμούς του σκουληκιού. Το σημαντικά θετικό φέτος ήταν η συμπεριφορά του συνόλου σχεδόν των παραγωγών που δεν βιάστηκε, παρακολουθούσε την προσβολή στα χωράφια του και προχωρούσε σε ψεκασμό όταν εκτιμούσε ότι υπήρχαν κάπως αυξημένοι πληθυσμοί. Μία μεγάλη, δε, μερίδα των βαμβακοπαραγωγών (περί το 30%), πέρασε και την επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου (όπως και όλη την χρονιά) χωρίς ψεκασμούς.  

 Να σημειώσουμε, τέλος, ότι και οι συλλήψεις στις παγίδες του πράσινου σκουληκιού ήταν χαμηλές.   

 

Άλλοι εχθροί :

Κανένας άλλος εχθρός της καλλιέργειας  δεν μας απασχόλησε σοβαρά.

Ιασσίδες

Δεν αποτέλεσαν, τελικά, σημαντικό πρόβλημα την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Τετράνυχος

Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές προσβολές, παρά τις ευνοϊκές, γι αυτό τον εχθρό, συνθήκες (παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία).

 

4.     ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ


  Όπως προαναφέρθηκε, συστήσαμε στους παραγωγούς παράταση των αρδεύσεων. Η εύλογη κόπωση να μην οδηγήσει σε πρόωρη διακοπή των αρδεύσεων στα εξωχώραφα (αναλόγως, βεβαίως, των καιρικών συνθηκών) – το τελευταίο πότισμα είναι πολύ κρίσιμο και το κόστος του επιστρέφει πολλαπλάσιο στον παραγωγό από την αύξηση της παραγωγής.

Εκδώσαμε και το φυλλάδιο με οδηγίες για την αντιμετώπιση της τρίτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που δεν είναι επικίνδυνη.

Δείτε το πλήρες Δελτίο Τύπου εδω

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΙΡΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

 

 

 

Ο Διευθυντής

Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής   

 

 

Λεωνίδας  Β.  Βαρούδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου