Σε συνέχεια του 4ου Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων, στο οποίο περιγράφονταν η εξέλιξη της συγκομιδής μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Καιρικές συνθήκες
Νοέμβριος: Βροχές στις 2, 23 και 24 του μήνα. Άπνοια και ομίχλη όλες τις μέρες, κανονικές θερμοκρασίες.
Δεκέμβριος: Συνεχείς βροχοπτώσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο με πιο έντονες αυτές στις 7 και 13 του μήνα. Η συνεχιζόμενη άπνοια δεν επέτρεψε να στεγνώσουν τα κορεσμένα από υγρασία χωράφια. Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Ιανουάριος: Στεγνός
μήνας με μία αξιόλογη βροχόπτωση στις 10 του μήνα. Φυσιολογικές θερμοκρασίες.
Φεβρουάριος: Λίγες ασθενείς βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια του μήνα με πιο αξιόλογη αυτήν στις 27 του μηνός. Κανονικές θερμοκρασίες.
Αναλυτικά ο καιρός στους συνημμένους πίνακες.
Συγκομιδή
Όπως είχαμε αναφέρει στο 4ο δελτίο, το αρνητικό για την φετινή περίοδο συγκομιδής, πέραν βεβαίως των πολλών βροχών, ήταν και η άπνοια - η πλήρης απουσία ανέμων μετά τις βροχές, που δεν βοηθούσε να στεγνώσουν τα χωράφια και να «αφρατίσει» το βαμβάκι για να συγκομιστεί. Οι βαμβακοσυλλεκτικές εργάζονταν μόνο για λίγες ώρες του 24ώρου.
Η συγκομιδή ξεκίνησε σποραδικά από τις 23 Σεπτεμβρίου και διακόπηκε από βροχή στις 28,29 του μήνα. Ξεκίνησε πάλι με την είσοδο του Οκτωβρίου και μόλις εντάθηκε (από τις 3-4 του μήνα), διακόπηκε από τις μεγάλες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν στις 8 και κράτησαν έως τις 16 Οκτωβρίου. Η συνολική βροχόπτωση γι’ αυτό το διάστημα, στον σταθμό της πόλης των Σερρών, μετρήθηκε στα 132,3 mm, ενώ σε άλλες περιοχές έφτασε σε ακόμα μεγαλύτερο ύψος. Μέχρι να αρχίσουν αυτές οι βροχές, πρόλαβε να συγκομιστεί το 20% περίπου της αναμενόμενης παραγωγής. Η συγκομιδή ξεκίνησε πάλι, στα πιο στεγνά χωράφια, από τις 20 του μήνα, εντάθηκε τις επόμενες 3-4 μέρες για να διακοπεί πάλι από την βροχή στις 2 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε συγκομίστηκε το 60%, περίπου, της παραγωγής (στα εκκοκκιστήρια παραδόθηκαν 48.000 τόνοι, περίπου). Η συγκομιδή ξανάρχισε στα εξωχώραφα στις 6 του μήνα και διακόπηκε από την βροχή στις 23 Νοεμβρίου. Μέχρι αυτή την βροχή είχε συγκομιστεί το 90% της παραγωγής. Η συγκομιδή ξεκίνησε πάλι την 1η Δεκεμβρίου για να διακοπεί από τις βροχές στις 6 και 7 του μήνα.
Στα μέσα, περίπου, Δεκεμβρίου, είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή, εκτός από 1.000 - 2.000 στρέμματα στις πλημμυρισμένες περιοχές που δεν κατέστη δυνατόν να συγκομιστούν.
Στελεχοκοπή – Όργωμα
Η παρατεταμένη άπνοια αλλά και οι σποραδικές βροχοπτώσεις, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν επέτρεψαν να οργωθούν τα περισσότερα βαμβακοχώραφα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και στελεχοκοπής τους. Στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν οργωμένα το 30 με 40% των χωραφιών. Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα τα οργώματα σε όλα, σχεδόν, τα χωράφια.
Αποδόσεις
Μετά τις βροχές υπήρξε μείωση των αποδόσεων και υποβάθμιση της ποιότητας του βαμβακιού. Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις ήταν πιο έντονες στα όψιμα χωράφια, στις υγρές περιοχές.
Υπολογίζεται ότι στα μεταβροχικά βαμβάκια η απώλεια από την αναμενόμενη παραγωγή κυμάνθηκε μεταξύ 50 και 100 κιλών/στρέμμα.
Τελικά, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια 90.306.250 κιλά σύσπορο βαμβάκι, από 4.365 παραγωγούς.
Δεδομένου ότι η καλλιεργηθείσα έκταση, όπως δηλώθηκε στο ΟΣΔΕ, ήταν 284.277 στρέμματα, η μέση στρεμματική απόδοση διαμορφώθηκε στα 318 κιλά/στρέμμα.
Επισημαίνουμε ότι από τα 1.000 με 2.000 στρέμματα που προαναφέραμε ως ασυγκόμιστα στα μέσα Δεκεμβρίου, συγκομιστήκαν μέχρι το τέλος της παραταθείσας εκκοκκιστικής περιόδου (18 Φεβρουαρίου) τα 1500 στρέμματα και παρέμειναν ασυγκόμιστα μέχρι και σήμερα 500, περίπου, στρέμματα. Από την συγκομιδή αυτής της έκτασης, όταν καταστεί δυνατή, αναμένεται να συγκομιστούν άλλοι 120-150 τόνοι σύσπορου βαμβακιού.
Σε μια χρονιά που φαίνονταν ότι το βαμβάκι θα μοίραζε «πλατιά χαμόγελα» στους βαμβακοπαραγωγούς (καλές αναμενόμενες αποδόσεις και τιμές), ήλθαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην περίοδο της συγκομιδής για να μετριάσουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Όμως οι ανέλπιστα καλές τιμές αλλά και οι στρεμματικές αποδόσεις που κρατήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, έδωσαν τελικά ένα θετικό αποτέλεσμα.
Σε όσα χωράφια υπολείπονταν οι αποδόσεις, οφείλονταν, κυρίως, σε δύο λόγους : ή δεν ποτίστηκαν επαρκώς στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου ή δεν είχαν λιπανθεί σωστά.
Η τόσο αντιθετική διαφορά στον καιρό μεταξύ της περσινής και φετινής περιόδου συγκομιδής, δείχνει πόσο ευμετάβλητες και διαφορετικές από έτος σε έτος είναι οι συνθήκες στο «ξεσκέπαστο μαγαζί» που είναι η γεωργική εκμετάλλευση. Πέρσι η συγκομιδή έγινε σε ιδανικές συνθήκες και στην συνέχεια δεν μπορούσαμε να οργώσουμε λόγω ξηρασίας. Φέτος η συγκομιδή έγινε με αντίξοο βροχερό καιρό, ο οποίος καθυστέρησε και τα οργώματα.
Εμπορία – Τιμές
Όπως προαναφέρθηκε, το θετικότερο της καλλιεργητικής περιόδου που διανύσαμε για το βαμβάκι, ήταν η τιμή παράδοσής του. Η μεγάλη πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών εισέπραξαν 70 -74 λεπτά το κιλό, ενώ παραγωγοί με μεγάλες ποσότητες ή προβροχικό βαμβάκι έφθασαν και τα 78 λεπτά (αναφερόμαστε πάντοτε σε τιμές στο εκκοκκιστήριο). Όσοι παραγωγοί είχαν συνάψει από την άνοιξη συμβάσεις προπώλησης, με τιμές που ξεκινούσαν από τα 50 λεπτά το κιλό, έλαβαν, αντισταθμιστικά, από τα εκκοκκιστήρια 10 με 13 λεπτά, επί πλέον της σύμβασης.
Η φετινή τιμή είναι η υψηλότερη της δεκαπενταετίας - από το 2006 που, με την αλλαγή της ΚΑΠ, άλλαξε ο τρόπος ενίσχυσης του βαμβακιού (από ενίσχυση στην τιμή, σε στρεμματική ενίσχυση). Η καλύτερη τιμή αυτό το διάστημα ήταν το 2010 (63 λεπτά), ενώ τα τελευταία 10 χρόνια από τότε, η τιμή ήταν τις μισές χρονιές 40 λεπτά και τις άλλες μισές 50 λεπτά. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε το άλμα τιμής του 2021.
Προοπτική της καλλιέργειας
Η δραματική αύξηση, των τελευταίων μηνών, στα λειτουργικά έξοδα λόγω της ενεργειακής κρίσης (λιπάσματα, φάρμακα, ρεύμα, νερό) δρα αποθαρρυντικά για όλες τις δυναμικές εαρινές καλλιέργειες. Από την άλλη, η διαφαινόμενη (σύμφωνα με τις πρώτες προπωλήσεις) διατήρηση των υψηλών τιμών του προϊόντος και για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, δίνει ένα σημαντικό κίνητρο και καθιστά ελκυστική την καλλιέργεια του βαμβακιού. Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία ήλθε να προσθέσει επί πλέον αστάθεια σε σχέση με τα διατροφικά προϊόντα και, συνεπώς, αβεβαιότητα στην επιλογή καλλιεργειών στην επι θύραις καλλιεργητική περίοδο. Ακούστηκε το ενδεχόμενο θέσπισης από φέτος συνδεδεμένης ενίσχυσης για την ανταγωνιστική καλλιέργεια του βαμβακιού, το καλαμπόκι. Αναστάτωση επικρατεί και γύρω από την καλλιέργεια ηλιάνθου.
Μια συνεκτίμηση όλων των παραπάνω οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η έκταση της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό μας θα παρουσιάσει μικρή αύξηση της τάξης του 5 με 10% και θα ξεπεράσει τα 300.000 στρέμματα.
Επισυνάπτονται:
Πίνακες μετεωρολογικών στοιχείων
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ο Αν. Προϊστάμενος του Τμ. Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής
Ρόιδος Νικόλαος
Γεωπόνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου