Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

1ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

1. ΣΤΟΧΟΙ

    Στόχοι του Δελτίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και η καθοδήγησή τους για αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΠΟΡΑ, ΦΥΤΡΩΜΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 

    Την φετινή χρονιά, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία, δεν μπορέσαμε να έχουμε την αναγκαία επαφή με του βαμβακοπαραγωγούς, πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

    Μέσα στον Απρίλιο εκδώσαμε και αναρτήσαμε, στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Σερρών, τις βασικές οδηγίες μας για την βαμβακοκαλλιέργεια, τις οποίες διανείμαμε και στα σημεία συνάθροισης των παραγωγών στα βαμβακοπαραγωγικά χωριά. Συγχρόνως, χρησιμοποιήσαμε την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS, για να διευρύνουμε και με αυτόν τον τρόπο την ενημέρωση των παραγωγών.
    Λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων στα μέσα Οκτωβρίου του 2021, αλλά και της άπνοιας, μετέπειτα, που δεν βοήθησε να στεγνώσουν τα χωράφια και να συγκομιστούν έγκαιρα, τα οργώματα ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου στις πιο στεγνές περιοχές ενώ σε αυτές που δέχτηκαν περισσότερο νερό, στις αρχές Δεκεμβρίου. Ολοκληρώθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, μέχρι το τέλος του μήνα.
    Περιορισμένες βροχοπτώσεις τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο αποδείχθηκαν ωφέλιμες για τη κατεργασία των εδαφών, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η δημιουργία, εν όψει της σποράς, μιας καλής σποροκλίνης.
    Η σπορά ξεκίνησε σποραδικά μετά τις 20 Απριλίου – που ήταν επιθυμητό, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες. Ανακόπηκε από βροχόπτωση που σημειώθηκε στις 3 Μαΐου και ολοκληρώθηκε μέχρι τις 10 του μήνα.
Η απουσία βροχών, ώθησε τους βαμβακοπαραγωγούς να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τα ποτίσματα φυτρώματος. Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, αρκετοί παραγωγοί, προχώρησαν και σε δεύτερο πότισμα φυτρώματος.
    Οι καλές θερμοκρασίες και τα χωρίς καθυστέρηση ποτίσματα φυτρώματος, οδήγησαν σε καλά φυτρώματα που ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου και ολοκληρώθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ως τα μέσα του μήνα, περίπου.
    Από τις 22-25 Μαΐου, άρχισαν και τα μηχανικά σκαλίσματα.
    Οι γενικές βροχές που σημειώθηκαν στις 28 και 31 Μαΐου ήταν ωφέλιμες και τροφοδότησαν με αναγκαία υγρασία τα χωράφια.
    Ισχυρές, επαναλαμβανόμενες, χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έως και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε νεαρές βαμβακοφυτείες. Εκδώσαμε και αναρτήσαμε, στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Σερρών, οδηγίες για τις καλλιεργητικές φροντίδες σε χαλαζόπληκτα βαμβάκια τις οποίες διανείμαμε στα βαμβακοπαραγωγικά χωριά που επλήγησαν.
    Μετά τα επιτυχημένα, σε γενικές γραμμές, φυτρώματα, οι καλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σε συνδυασμό με τις αξιόλογες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την βαμβακοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα η γενική εικόνα των φυτειών να είναι πολύ καλή.
    Δεν εκδηλώθηκε, γενικώς, έντονη εμφάνιση σηψιρρριζιών και οι επανασπορές κινήθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα του 5% της έκτασης.
    Στο γνωστό άχαρο διάστημα που συνοδεύει κάθε χρόνο την εκκίνηση της βαμβακοκαλλιέργειας (φύτρωμα και δύσκολη πρώτη ανάπτυξη), με τα βαμβακοχώραφα να παρουσιάζουν κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Ιουνίου την εικόνα «γυμνού χώματος», οι παραγωγοί βοήθησαν τις καλλιέργειές τους πρωτίστως με τα σκαλίσματα και κάποιοι εφαρμόζοντας διεγέρτες ριζοβολίας μαζί με διαφυλλικά λιπάσματα.
    Η ζιζανιοκτονία, φέτος, δεν ήταν πολύ πετυχημένη και στα βαμβακοχώραφα υπήρχαν αρκετά ζιζάνια. Σε αυτό το γεγονός συνέβαλλε και η καθυστέρηση στην αδειοδότηση των μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων που θα μπορούσαν να διορθώσουν την κατάσταση.
    Σε αρκετά χωράφια έχει αρχίσει η έκπτυξη των χτενιών.

3. ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ  

    Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου μοιράσαμε στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας το φυλλάδιο «Φυτοπροστασία του βαμβακιού», ώστε απ’ την αρχή της χρονιάς να χαραχθεί η σωστή «πορεία» στην αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού.
    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εγκαταστήσαμε το δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Στο διάστημα 1-7 Ιουνίου, εγκαταστήσαμε δώδεκα (12) παγίδες πράσινου σκουληκιού και τέσσερις (4) παγίδες ρόδινου.
    Οι όποιες επιπτώσεις της παρουσίας του θρίπα, φαίνονταν όσο τα φυτά ήταν ακόμη μικρά. Με το πέρασμα των ημερών η εικόνα των βαμβακοφυτειών άλλαξε και το πρόβλημα σταμάτησε να υπάρχει. Επιβεβαιώνεται, κάθε χρόνο, η άποψη ότι ο θρίπας είναι εχθρός «ψυχολογικού χαρακτήρα», ο οποίος προκαλεί ανησυχία στο «άχαρο» διάστημα της δύσκολης εκκίνησης που παρουσιάζει πάντοτε το βαμβάκι, μετά το φύτρωμα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
    Οι αφίδες εμφανίστηκαν νωρίτερα φέτος, από τα τέλη Μαΐου και οι πολλοί παραγωγοί άφησαν την αντιμετώπισή τους στα ωφέλιμα έντομα. Έγιναν όμως και κάποιοι άσκοποι ψεκασμοί.
   Οι τομεάρχες γεωπόνοι μας, διατρέχουν τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά υπενθυμίζοντας ότι βρισκόμαστε στον κρίσιμο μήνα Ιούνιο, κατά τον οποίο, για τους γνωστούς λόγους, πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις.
   Είμαστε σε αναμονή της πρώτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που περιμένουμε να κάνει την εμφάνισή της στα τέλη του μήνα.

4. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 
 

    Συστήσαμε στους βαμβακοκαλλιεργητές να μην καθυστερήσουν να κάνουν το μηχανικό σκαλιστήρι που είναι πολύ σημαντικό για το «ξεκίνημα» της καλλιέργειας. Το μηχανικό σκαλιστήρι είναι μία πολύ σημαντική καλλιεργητική επέμβαση, συνυφασμένη με την καλλιέργεια του βαμβακιού, που πρέπει να γίνεται κάθε φορά που ταρατσώνει το έδαφος.
    Υπενθυμίζουμε, στους παραγωγούς την εφαρμογή της δεύτερης δόσης της 
λίπανσης στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου).
   Δημιουργήσαμε, από πέρυσι, ειδική ιστοσελίδα για την βαμβακοκαλλιέργεια, όπου δημοσιεύουμε τις οδηγίες μας και άλλα χρήσιμα στοιχεία.

 



Ο Διευθυντής
Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής 

 

Λεωνίδας Β. Βαρούδης

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου