Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022

Θέμα: «Αξιολόγηση του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, για το έτος 2022».
Σχετ.: Η υπ’ αριθμό πρωτ.: 3911/110277/27-4-2022 απόφαση ΥΠΑΑΤ.

    Σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω, ως αξιολόγηση του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Σερρών, για το έτος 2022:


Α. Μετεωρολογικά στοιχεία

    Λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων στα μέσα Οκτωβρίου του 2021, που είχαν ως συνέπεια την καθυστέρηση της συγκομιδής, αλλά και της άπνοιας που επεκράτησε το επόμενο διάστημα που δεν βοήθησε να στεγνώσουν τα χωράφια και μετά την συγκομιδή, τα οργώματα ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου στις πιο στεγνές περιοχές ενώ σε αυτές που δέχτηκαν περισσότερες βροχές, στις αρχές Δεκεμβρίου. Ολοκληρώθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, μέχρι το τέλος του έτους.

    Περιορισμένες βροχοπτώσεις τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο αποδείχθηκαν ωφέλιμες για τη κατεργασία των εδαφών, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η δημιουργία, εν όψει της σποράς, μιας καλής σποροκλίνης.

    Οι καλές θερμοκρασίες και τα χωρίς καθυστέρηση ποτίσματα φυτρώματος, οδήγησαν σε καλά φυτρώματα.

    Ισχυρές, επαναλαμβανόμενες, χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έως και τις 25 Ιουνίου, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε αρκετές βαμβακοφυτείες.

    Μετά τα επιτυχημένα, σε γενικές γραμμές, φυτρώματα, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σχεδόν σε όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου σε συνδυασμό με τις αξιόλογες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, πρωίμησαν και ωφέλησαν την βαμβακοκαλλιέργεια οδηγώντας την σε ικανοποιητική καρποφορία.

    Ιδανικές ήταν οι καιρικές συνθήκες τους μήνες της συγκομιδής του βαμβακιού (Οκτώβριο-Νοέμβριο).


Ο καιρός του 2022, κατά μήνα, περιγράφεται παρακάτω:

Ιανουάριος: Στεγνός μήνας με μία αξιόλογη βροχόπτωση στις 10 του μήνα. Φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Φεβρουάριος: Λίγες ασθενείς βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια του μήνα με πιο αξιόλογη αυτήν στις 27 του μηνός. Κανονικές θερμοκρασίες.

Μάρτιος: Ασθενείς βροχοπτώσεις, με κανονικές θερμοκρασίες.

Απρίλιος: Στεγνός μήνας με κάποιες αξιόλογες βροχές στις 5, 17 και 18 Απριλίου. Κάμψη των θερμοκρασιών για αρκετές νύχτες στο διάστημα 12 έως και 20 Απριλίου.

Μάιος: Στεγνός, κατά βάση, μήνας, με δύο γενικές βροχοπτώσεις στις 28 και 31 Μαΐου και κανονικές για τον μήνα θερμοκρασίες.

Ιούνιος: Καιρός με καλές για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετές αξιόλογες βροχές – μη σύνηθες γεγονός, για την εποχή.

Ιούλιος: Βροχοπτώσεις έως τις 10 του μήνα. Κανονικές θερμοκρασίες – υψηλές στο τελευταίο 10ήμερο.

Αύγουστος: Χαμηλότερες σε σχέση με την τελευταία διετία θερμοκρασίες. Ασθενείς βροχοπτώσεις στο διάστημα από τις 21 έως και τις 25 του μήνα.

Σεπτέμβριος: Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με μια σημαντική κάμψη στο τετραήμερο από τις 21 έως και τις 24 του μήνα. Στεγνός σχετικά μήνας με κάποιες ασήμαντες ψιχάλες και μια αξιόλογη βροχή στις 4 του μήνα.

Οκτώβριος: Αίθριος καιρός, με καλές θερμοκρασίες.

Νοέμβριος: Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με κάποιες ασθενείς βροχοπτώσεις - μια αξιόλογη βροχή στις 21 του μήνα.


Παρατηρήσεις:
1) Επισυνάπτονται μηνιαίοι, αναλυτικοί πίνακες καιρού.
2) Η περιγραφή του καιρού προκύπτει από δικές μας καθημερινές σημειώσεις-           παρατηρήσεις.
3) Τα αριθμητικά στοιχεία (ημέρες βροχής, ύψος βροχής, κ.λ.π.), είναι από το            μετεωρολογικό σταθμό της Ε.Μ.Υ., στην πόλη των Σερρών.


Β. Αγρολογικά στοιχεία- καιρός πριν τη σπορά.

    Μετά τον στεγνό καιρό του Ιανουαρίου ακολούθησαν σποραδικές, περιορισμένης έκτασης, βροχοπτώσεις με την τελευταία γενική βροχή να σημειώνεται στις 17 και 18 Απριλίου. Στην εβδομάδα που ακολούθησε επετράπη στους παραγωγούς να κάνουν σωστά τις τελικές κατεργασίες προετοιμασίας του εδάφους και να δημιουργήσουν μια καλή σποροκλίνη.


Γ. Βιολογική εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας κατά βλαστικό στάδιο

    I. Σπορά: Η σπορά ξεκίνησε σποραδικά μετά τις 20 Απριλίου – που ήταν επιθυμητό, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες. Ανακόπηκε από βροχόπτωση που σημειώθηκε στις 3 Μαΐου και ολοκληρώθηκε μέχρι τις 10 του μήνα.

    II. Φυτρώματα: Οι καλές θερμοκρασίες και τα χωρίς καθυστέρηση ποτίσματα φυτρώματος, οδήγησαν σε καλά φυτρώματα που ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου και ολοκληρώθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ως τα μέσα του μήνα, περίπου.
    Η απουσία πρόβλεψης βροχών, ώθησε τους βαμβακοπαραγωγούς να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τα ποτίσματα φυτρώματος. Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, αρκετοί παραγωγοί, προχώρησαν και σε δεύτερο πότισμα φυτρώματος.
    Από τις 22-25 Μαΐου, άρχισαν και τα μηχανικά σκαλίσματα των βαμβακοφυτειών.
    Οι γενικές βροχές που σημειώθηκαν στις 28 και 31 Μαΐου ήταν ωφέλιμες και τροφοδότησαν με αναγκαία υγρασία τα χωράφια.
    Δεν εκδηλώθηκε, γενικώς, έντονη εμφάνιση σηψιρριζιών και οι επανασπορές κινήθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα του 5% της έκτασης.
    Η ζιζανιοκτονία, φέτος, δεν ήταν πολύ πετυχημένη και στα βαμβακοχώραφα υπήρχαν αρκετά ζιζάνια. Σε αυτό το γεγονός συνέβαλλε και η καθυστέρηση στην αδειοδότηση των μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων που θα μπορούσαν να διορθώσουν την κατάσταση.

    ΙΙΙ. Εξέλιξη των βαμβακοφυτειών

    α) Εξέλιξη των νεαρών βαμβακοφύτων μέχρι την εμφάνιση των χτενιών (17/6).
    Μετά τα επιτυχημένα, σε γενικές γραμμές, φυτρώματα, οι καλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σε συνδυασμό με τις αξιόλογες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την βαμβακοκαλλιέργεια. Η εμφάνιση των πρώτων χτενιών στα βαμβακόφυτα ξεκίνησε περί τις 17 Ιουνίου.
    β) Από την εμφάνιση των χτενιών μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας (περίοδος 17/6 – 5/7).
    Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ωφέλησαν και πρωίμησαν την καλλιέργεια. Οι περισσότερες βαμβακοφυτείες μπήκαν στην άνθηση μετά τις 5 Ιουλίου.
    γ) Έναρξη της ανθοφορίας μέχρι το δέσιμο του 50% των ανθέων (περίοδος 5/7 - 10/8).
    Οι ασυνήθιστες, για την εποχή, βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν στην περιοχή μας μέχρι τις 10 Ιουλίου, έκαναν απαραίτητη την αυξημένη εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης. Με τις παραπάνω καιρικές συνθήκες, τα ποτίσματα ξεκίνησαν, ουσιαστικά, μετά τα μέσα του Ιουλίου.
    δ) Καρποφορία με καρπόδεση του 50% των ανθέων, έως και άνοιγμα των πρώτων καρυδιών (περίοδος 10/8 - 31/8).
    Ο Αύγουστος συνεχίστηκε με σχετικά χαμηλότερες από μια φυσιολογική χρονιά θερμοκρασίες όπως και κάποιες ασθενείς βροχοπτώσεις. Τα ποτίσματα ήταν η κύρια καλλιεργητική φροντίδα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Η εικόνα των βαμβακοφυτειών, στην πολλή μεγάλη πλειοψηφία τους που ποτίστηκαν επαρκώς, ήταν πολύ καλή στα τέλη Αυγούστου με ικανοποιητική καρποφορία των φυτών.
    ε) Άνοιγμα πρώτων καρυδιών έως άνοιγμα του 50% των καρυδιών (περίοδος 1/9 - 25/9).
     Οι ασθενείς βροχοπτώσεις στα τέλη Αυγούστου και κυρίως η σημαντική βροχή στις 4/9, έδωσαν την απαραίτητη υγρασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και εξάλειψαν το δίλημμα-πρόβλημα παράλειψης του τελευταίου ποτίσματος, που θα συνέβαινε σε αρκετούς παραγωγούς καθώς, εξουθενωμένοι από το αυξημένο οικονομικό κόστος της καλλιέργειας, θα το παρέλειπαν.
    στ) Αποφύλλωση, συγκομιδή (περίοδος 15/9 -05/12).
    Οι αποφυλλώσεις ξεκίνησαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, 5 ημέρες νωρίτερα από την συνηθισμένη για την περιοχή μας περίοδο, και τερματίστηκαν, ουσιαστικά, στις αρχές Οκτωβρίου.
    Η συγκομιδή ξεκίνησε σποραδικά, στα εξωχώραφα, από τις 18-19 Σεπτεμβρίου, εντατικοποιήθηκε προοδευτικά, για να γενικευθεί και στις βάλτες στις αρχές Οκτωβρίου. Διακόπηκε για δύο ημέρες, στις 14 του μήνα, από μια γενική ψιχάλα. Στη συνέχεια, με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό, συγκομίστηκαν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και τα δεύτερα χέρια. Αργότερα, φυσικά, πήγε η συγκομιδή στα χαλαζοχτυπημένα βαμβάκια, στα οποία σήμερα, 5 Δεκεμβρίου, έχει ολοκληρωθεί η συλλογή στο 90%.
    Οι πρώτες εκτιμήσεις, για το ύψος των αποδόσεων, δείχνουν μία ελαφρά μείωση σε σχέση με μια φυσιολογική χρονιά, γεγονός το οποίο μπορεί να αποδοθεί στους παρακάτω δύο παράγοντες:

    Α. Στην μείωση, κατά κύριο λόγο, των ποσοτήτων των λιπασμάτων που εφαρμόστηκαν φέτος, λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους τους.

    Β. Στις χαμηλότερες θερμοκρασίες που επικράτησαν τον μήνα Αύγουστο, επηρεάζοντας την θρέψη των καρυδιών (την πάχυνση των ινών του βαμβακιού).

    Η διαφαινόμενη μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις, μετριάζει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τους βαμβακοπαραγωγούς που φέτος είδαν να εκτοξεύεται το κόστος της παραγωγής τους (Λιπάσματα, Άρδευση). Μεγαλύτερη είναι η απογοήτευση από την καθοδική διακύμανση των τιμών του βαμβακιού, τους τελευταίους δύο μήνες, που απομάκρυνε την προσδοκία για τιμή του σύσπορου κοντά στο 1 Ευρώ/κιλό, όπως είχαν ελπίσει οι παραγωγοί με βάση τις διεθνείς τιμές από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Οι τιμές που ακούγονται τις τελευταίες μέρες για «κλείσιμο» των παραδοθεισών με «ανοιχτές τιμές» ποσοτήτων, είναι χειρότερες και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.
    Με αυτή την εξέλιξη στο θέμα των τιμών, ιδιαίτερα ωφελημένοι είναι οι παραγωγοί που «προπώλησαν» το προϊόν τους στο επίπεδο του 0,90 – 1 €. Το γεγονός θα κάνει, πιστεύουμε, σοφότερους τους βαμβακοπαραγωγούς για τις επόμενε χρονιές, ώστε, αξιοποιώντας τον θεσμό των προπωλήσεων, να εκμεταλλεύονται τα ανοδικά γυρίσματα των διεθνών τιμών και όταν αυτές είναι συμφέρουσες να κλείνουν συμβόλαια, μακριά από λογικές υπερβολικών, κερδοσκοπικών προσδοκιών.
    Η τελική εξέλιξη της φετινής χρονιάς, σε συνδυασμό με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των ανταγωνιστικών καλλιεργειών που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση της έκτασης της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό μας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
    Οι μετασυλλεκτικές εργασίες έγιναν απρόσκοπτα και σήμερα όλα, σχεδόν, τα χωράφια έχουν οργωθεί.


Δ. Πληθυσμιακή εξέλιξη των επιβλαβών οργανισμών που παρατηρήθηκαν

Κανένας εχθρός δεν είχε έξαρση την φετινή χρονιά. Ήταν από τις «ήσυχες», εντομολογικά, χρονιές.

Η εξέλιξη κατά επιβλαβή οργανισμό είχε ως εξής:

Πράσινο σκουλήκι.
    1η γενιά: Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες προνύμφες της 1ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Τελικά η εμφάνιση της 1ης γενιάς ήταν πολύ υποτονική. Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία και απείχε από χημικούς ψεκασμούς.
    2η γενιά: Οι πρώτες προνύμφες της επικίνδυνης 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού έκαναν την εμφάνισή τους στις 31 Ιουλίου - 1 Αυγούστου. Απολογιστικά, αυτή η γενιά είχε μια υποτονική παρουσία με ακίνδυνους, μη επιδημικούς πληθυσμούς του σκουληκιού.
    Να σημειώσουμε, τέλος, ότι και οι συλλήψεις στις παγίδες του πράσινου σκουληκιού ήταν χαμηλές.
    3η γενιά: Δεν έγινε, καν, αντιληπτή.

    Θρίπας: Οι όποιες επιπτώσεις της παρουσίας του θρίπα, φαίνονταν όσο τα φυτά ήταν ακόμη μικρά. Με το πέρασμα των ημερών η εικόνα των βαμβακοφυτειών άλλαξε και το πρόβλημα σταμάτησε να υπάρχει. Επιβεβαιώνεται, κάθε χρόνο, η άποψη ότι ο θρίπας είναι εχθρός «ψυχολογικού χαρακτήρα», ο οποίος προκαλεί ανησυχία στο «άχαρο» διάστημα της δύσκολης εκκίνησης που παρουσιάζει πάντοτε το βαμβάκι, μετά το φύτρωμα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
    Αφίδες: Οι αφίδες εμφανίστηκαν νωρίτερα φέτος, από τα τέλη Μαΐου και παρουσίασαν κάποιους αξιόλογους πληθυσμούς. Τα ωφέλιμα έντομα εξάλειψαν την προσβολή και ελάχιστοι παραγωγοί προχώρησαν σε χημική καταπολέμηση.
    Λύγκος: Δεν θεωρούμε άξιο λόγου αυτόν τον εχθρό του βαμβακιού. Τον προσπεράσαμε και φέτος, χωρίς να του δώσουμε σημασία.
    Ιασσίδες: Οι Ιασσίδες, που κάποιες χρονιές (2018) εμφάνισαν σημαντικούς πληθυσμούς και προβλημάτισαν τους παραγωγούς, φέτος είχαν κάποια παρουσία χωρίς να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα - ελάχιστοι παραγωγοί προέβησαν σε καταπολέμηση.
    Τετράνυχος: Με τις συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν μετά τα μέσα Ιουλίου, εμφανίστηκε σε αρκετές, κυρίως ταλαιπωρημένες στο φύτρωμα, φυτείες. Έγιναν επεμβάσεις για την καταπολέμησή του.
    Αλευρώδης: Ασήμαντη και φέτος, η συνήθης εμφάνισή του τον Αύγουστο.
Ρόδινο σκουλήκι: Ανύπαρκτος εχθρός για την περιοχή μας.


Ε. Επιβλαβείς οργανισμοί που παρουσίασαν πληθυσμιακή πυκνότητα ορίου επέμβασης

    Κανένας εχθρός του βαμβακιού δεν παρουσίασε φέτος πληθυσμιακή πυκνότητα ορίου επέμβασης.


ΣΤ. Δραστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν και η αποτελεσματικότητά τους
    
    Από τα προηγούμενα κεφάλαια προκύπτει ότι οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού (Αφίδων, Θρίπα, Ιασσίδων, Λύγκου και Τετρανύχου) ήταν φέτος ελάχιστες. Επιπλέον, την φετινή χρονιά, η προσβολή του πράσινου σκουληκιού ήταν ήπια και το πλήθος των παραγωγών προχώρησαν σε χημική επέμβαση μόνο για την 2η γενιά του Αυγούστου. Όσοι παραγωγοί ψέκασαν χρησιμοποίησαν, όπως και τα τελευταία 8-9 χρόνια, σχεδόν αποκλειστικά το Chlorantraniliprole, αλλά μη υπαρχούσης ουσιαστικής προσβολής δεν μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του.
    Ο περιορισμένος, γενικώς, αριθμός ψεκασμών με εντομοκτόνα, δεν μας παρέχει επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των Δ.Ο. που χρησιμοποιήθηκαν. Η εικόνα που έχουμε είναι από μαρτυρίες παραγωγών ή συναδέλφων που διακινούν γεωργικά φάρμακα, αλλά και από δικές μας περιστασιακές παρατηρήσεις. Θα διατυπώσουμε, πάλι, την επιφύλαξή μας γι αυτή την προσέγγιση στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των Δ.Ο. και θα επαναλάβουμε την άποψη ότι μόνο μέσω πειραματισμού μπορεί να διερευνηθεί αξιόπιστα αυτό το ζήτημα και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
    Με τα προαναφερθέντα δεδομένα, καταρτίσαμε και τον παρακάτω πίνακα: 
 

Ζ. Προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στο σύστημα του προγράμματος και προτάσεις βελτίωσης;

    Την φετινή χρονιά, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία, δεν μπορέσαμε να έχουμε την αναγκαία επαφή με του βαμβακοπαραγωγούς, πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Κατά τα άλλα, τα προβλήματα στο πρόγραμμα είναι, σε μεγάλο βαθμό, ίδια με αυτά που αναφέραμε και τα προηγούμενα χρόνια και δεν τα επαναλαμβάνουμε.


Η. Σε τι βαθμό οι παραγωγοί ακολούθησαν τις προτάσεις των Δ.Γ.Π.

    Ισχύουν, σε γενικές γραμμές, όσα διατυπώσαμε πέρυσι (και τα προηγούμενα χρόνια), σχετικά με τις γεωργικές εφαρμογές στην φυτοπροστασία του βαμβακιού και την συμπεριφορά των παραγωγών - δεν τα επαναλαμβάνουμε.

    Άξια αναφοράς για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, είναι:

    α) Η προσπάθεια που καταβάλαμε για αποτροπή των προληπτικών ψεκασμών για την β’ γενιά του πράσινου σκουληκιού. Εκδώσαμε νωρίς, στις 18 Ιουλίου, τις οδηγίες αντιμετώπισής της, προκειμένου, οι παραγωγοί μας, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην επαναλάβουν τους λαθεμένους πρόωρους, «προληπτικούς» ψεκασμούς που είχαν πραγματοποιήσει κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια - στο «νεκρό διάστημα» μεταξύ των δύο γενεών. Για τον ίδιο λόγο από τις 19 έως και τις 27 Ιουλίου, πραγματοποιήσαμε, με επιτυχία, 8 βραδινές ομιλίες - ενημερωτικές συναντήσεις, στα σημαντικά βαμβακοπαραγωγικά χωριά του Νομού μας και το φαινόμενο περιορίστηκε κατά πολύ.

    β) Η αποτελεσματική καθοδήγηση και φέτος των βαμβακοπαραγωγών για την ψύχραιμη αντιμετώπιση της επικίνδυνης β΄ γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης. Το φυλλάδιο με τις οδηγίες μας (έχει αναρτηθεί στις Γ.Π.), το διανείμαμε, σε εκατοντάδες αντίτυπα, στα σημεία συνάθροισης των παραγωγών στα χωριά, το αποστείλαμε στους Δήμους, σε φορείς, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα της Π.Ε. και, όπως όλες τις οδηγίες μας, στην ειδική ιστοσελίδα (https://vamvaki-serres.blogspot.com) που δημιουργήσαμε για την βαμβακοκαλλιέργεια.
    Στείλαμε, επίσης, σχετικά γραπτά μηνύματα (SMS) σε 300, περίπου, παραγωγούς (που έχουμε εγγράψει στο σχετικό μητρώο μας), αξιοποιώντας και αυτή την δυνατότητα η οποία αποδείχθηκε ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο άμεσης παρέμβασης και πληροφόρησης των βαμβακοπαραγωγών.
    Επίσης, με τηλεοπτικές εμφανίσεις μας, ενημερώσαμε τους βαμβακοπαραγωγούς και τους καλέσαμε να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν με εμπιστοσύνη τις υποδείξεις μας.
    Τελικώς, όπως προαναφέρθηκε, οι πρώτες προνύμφες της 2ης γενιάς έκαναν την εμφάνισή τους στις 31 Ιουλίου - 1 Αυγούστου. Οι παραγωγοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απέφυγαν τους ψεκασμούς μέχρι την εμφάνιση των πρώτων σκουληκιών. Η μειοψηφική ομάδα, που έκανε ακατανόητους προληπτικούς ψεκασμούς τα προηγούμενα χρόνια, περιορίστηκε στο χαμηλό ποσοστό του 5 %, περίπου.
    Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας απέναντι στους παραγωγούς που μας εμπιστεύονται και ακολουθούν τις υποδείξεις μας, ήμασταν καθημερινά στα χωράφια παρακολουθώντας την εξέλιξη της προσβολής, προκειμένου να τους καθοδηγήσουμε με ασφάλεια μέχρι την ολοκλήρωση της γενιάς.
    Απολογιστικά, η εμφάνιση αυτής της γενιάς ήταν ήπια, με μικρούς πληθυσμούς του σκουληκιού. Το σημαντικά θετικό φέτος ήταν η συμπεριφορά του συνόλου σχεδόν των παραγωγών που, παρακολουθούσε την προσβολή στα χωράφια του και προχώρησε σε ψεκασμό, όταν εκτίμησε ότι υπήρχαν κάπως αυξημένοι πληθυσμοί.
    Αν και οι πληθυσμοί των προνυμφών παρέμεναν, αντικειμενικά, σε φυσιολογικά επίπεδα που δεν δικαιολογούσαν ψεκασμούς, με την πάροδο των ημερών και κάτω από την δράση των «αντίρροπων δυνάμεων» άρχισε η επέκταση των ψεκασμών. Ένα ποσοστό 20-25% των παραγωγών-καλά εκπαιδευμένοι βαμβακοκαλλιεργητές, δεν έκαναν χημική καταπολέμηση περνώντας ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο χωρίς κανένα ψεκασμό.
    
    γ) Η άμεση συνδρομή μας στα χαλαζόπληκτα βαμβακοπαραγωγικά χωριά. Μια ιδιαιτερότητα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου ήταν οι πολλαπλές χαλαζοπτώσεις, με σοβαρότερη αυτή που έπληξε την περιοχή της Φυλλίδας αλλά και της Βισαλτίας στις 25 Ιουνίου και προκάλεσε ολική καταστροφή σε πολλές βαμβακοφυτείες. Άμεσα, από την πρώτη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε, εκδώσαμε και αναρτήσαμε, στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Σερρών και την δική μας, οδηγίες για τις καλλιεργητικές φροντίδες στα χαλαζόπληκτα βαμβάκια τις οποίες και διανείμαμε στα βαμβακοπαραγωγικά χωριά που επλήγησαν.
    Αρκετοί παραγωγοί εγκατέλειψαν τις καλλιέργειές τους, ενώ άλλοι, όπου τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα, ακολουθώντας τις οδηγίες-υποδείξεις μας, κατάφεραν να επαναφέρουν σε ικανοποιητικό βαθμό (για το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν) τα βαμβάκια τους και να συγκομίσουν - σώσουν, εν τέλει, μέρος της παραγωγής τους.
 
    δ) Η πεποίθηση που δημιουργείται, συν τω χρόνω, μεταξύ των παραγωγών για αυτό που υπογραμμίζουμε στις οδηγίες φυτοπροστασίας και στην αναρτημένη ομιλία μας για την βαμβακοκαλλιέργεια: πως η επί σειρά ετών, διαρκής μείωση των ψεκασμών και συνακόλουθα η προστασία – αύξηση του πληθυσμού των ωφελίμων εντόμων, φέρνει τα θετικά της αποτελέσματα στην μείωση των πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού και την αραίωση των επιδημικών του προσβολών.

    Θ. Προτάσεις βελτίωσης των Δ.Γ.Π. και των οδηγιών φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής

   Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι καινούργιο σε όσα έχουμε προτείνει τα προηγούμενα χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν εκεί.



Επισυνάπτονται:
Ένδεκα (11) πίνακες μετεωρολογικών στοιχείων
Αρχείο αποσταλέντων γραπτών τηλεφωνικών μηνυμάτων (SMS).


 
Ο Διευθυντής
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής



Λεωνίδας Β. Βαρούδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου